sütök-főzök-alkotok

Orsi receptgyűjteménye

Citromos bulgurral töltött sült paradicsomok

Hozzávalók 3-4 főre (7-8 paradicsomhoz):
– 7-8 db nagyobb paradicsom
– 1 bögre bulgur
– 1/2 citrom leve
– néhány levél bazsalikom, felaprítva
– 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
– 1 kis fej vöröshagyma, felaprítva
– 100 g vegán sajt, reszelve
– só, bors
extra szűz olívaolaj

citromosbulgur.jpg

A bulgurt mossuk át, tegyük egy lábasba és öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel. Adjuk hozzá a fél citrom kifacsart levét, a vöröshagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és 10-15 perc alatt főzzük meg (a bulgur beszívja magába az összes vizet). Tegyük félre hűlni.

A paradicsomoknak vágjuk le a tetejét óvatosan, hogy utána még vissza tudjuk rá helyezni őket. Teáskanál segítségével kivájjuk a paradicsomok belsejét: a magokat és a levét, ezt felhasználhatjuk salátához vagy megehetjük magában.

A langyosra hűlt citromos bulgurhoz adjuk a bazsalikomleveleket, keverjük össze, majd kezdjük el betölteni a paradicsomokat (valószínűleg fog kimaradni bulgur, ezt köretként megehetjük az elkészült paradicsomokhoz). Mindegyikre tegyünk egy kevés reszelt sajtot, majd tegyük rájuk a levágott paradicsom tetőket és helyezzük sütőtálba. Locsoljuk meg olívaolajjal és előmelegített sütőben süssük meg 180C fokon kb. 25-30 perc alatt.

 

Forrás: http://www.zizikalandjai.com/2015/07/citromos-bulgurral-toltott-sult-paradicsomok-vegan.html

Kókuszos-spenótos csirke

Hozzávalók 4 főre:

500g csirkemell filé
1 doboz kókuszkrém (200 ml)
2-3 marék leveles spenót (friss vagy mirelit)
220g barna rizs* vagy gluténmentes tészta (lásd fent)
1 gerezd fokhagyma
1-2 ek. kókuszolaj
spenotoscsirke.JPG

 
  1. Egy serpenyőben forrósítsd fel a kókuszolajat. A csirkemell filét vágd nagyobb kockákra és sózd meg. Kezdd el főzni a rizst/tésztát.
  2. Futtasd meg az olajon az áttört fokhagymagerezdet, majd tedd a serpenyőbe a nagyobb kockákra vágott csirkemell filét. Süsd addig, amíg kezd aranybarna lenni. Érdemes inkább két részletben sütni, hogy piruljon, ne főjön.
  3. Mehet a serpenyőbe a spenótlevél: kicsit fonnyadjon össze, majd öntsd nyakon az egészet a kókuszkrémmel. Kóstold, sózd, ha kell és kész is!
Nem, nem lesz "vadkókusz" íze az ételnek: barátságosan lágy kókusz-spenót ízpárosra számítsatok. Az egész adagban összesen kb. 180 g szénhidrát van, ami 45g CH/ebéd. Igen, javasolhattam volna egy picit több rizst vagy tésztát, de én így szoktam főzni, többet nem tudok megenni egyszerre. :)

Csokis brownie mindenmentesen

cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes, vegán, lowcarb finomság

Hozzávalók 18 szelethez:

150g rizsliszt
150g mandulaliszt vagy darált mandula
2 kk. őrölt kávé
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
1 csapott ek. chia mag, frissen darálva
200g étcsokoládé*
3 ek. kókuszzsír
100g növényi tej (szója-, vagy mandulatejjel számoltam)
1/2 kk. stevia por
1 kk. almaecet
1 közepes cukkini hámozva, apróra reszelve (500g reszelve)**
brownie.JPG
*81% kakaótartalmú étcsokoládét használtam (22g CH/100g). Ha valamiért nem tudsz vagy nem akarsz kész csokoládét használni, helyettesítheted 4 ek. kókuszzsírral és 3-4 ek. kakaóporral is.
**A cukkini mennyisége azért fontos, mert ha túl sok kerül a tésztába, akkor a végeredmény túl nedves, a chia maggal együtt "zselés" lesz.
  1. Kávédarálóval daráld finomra a chia magot. Egy keverőtálban adj hozzá kb. 6 ek. langyos vizet: óvatosan, kanalanként, kézi habverővel folyamatosan kevergetve, amíg egy zselés, nyers tojásfehérjére emlékeztető állagú dolgot kapsz. Tedd félre.
  2. Egy kisebb edényben mérd össze a csokoládét, kókuszzsírt, növényi tejet és langyosítsd addig, amíg a csokoládé megolvad. Ekkor mehet bele a stevia por, almaecet és a vaníliakivonat
  3. A cukkinit hámozd meg és reszeld le, majd add a "chia-tojáshoz". Keverd össze, és öntsd nyakon a csokoládés keverékkel. Itt arra érdemes odafigyelni, hogy ha a cukkini nagyon hideg, a csokis keverék pedig nem elég meleg, akkor a hideg cukkini kicsaphatja a kókuszzsírt - ez sem gond, csak kicsit nehezebb lesz összekeverni.
  4. A szilárd hozzávalókat keverd össze egy mélyebb tálban. Öntsd hozzá a folyékony hozzávalókat is, majd jól dolgozd össze: egy jól kenhető, de nem túl híg masszát kell kapnod. Simítsd sütőpapírral bélelt formába, és süsd légkeveréssel 180 fokon tűpróbáig, azaz kb. 40 percig.
A sütéshez egy feles méretű tepsit használtam. (A sütőbe illeszkedő tepsi fele.) Kör alakúra is lehet persze sütni, torta alapnak: szerintem 26 cm-es tortaforma illene hozzá.
Ez a rettentően csokis brownie kb. 3 napig tartható el hűtés nélkül, frissen tartó fólia alatt. A teljes tepsi sütemény összesen 200g szénhidrátot tartalmaz, ez kb. 11g CH/szelet. És nem, nem sült cukkini ízű. :) Aki nem hiszi, járjon utána... ;)

Gluténmentes almás palacsinta

Hozzávalók 7 db.-hoz:

  • 1 alma reszelve
  • 1 tojás
  • 120 ml víz
  • 50 g barnarizsliszt
  • 10 g útifűmaghéj
  • 1 tk. chiamag (elhagyható)
  • 1 ek. kókuszolaj
  • fahéj

Mindezt összekevertem és hagytam, hogy kicsit összeálljon, az olaj kivételével. A kókuszolajat a palacsintasütőben felforrósítottam, majd a fölösleget a palacsintatésztához öntöttem. Evőkanálnyi adagokat tettem a serpenyőbe, kicsit elterítettem, majd mindkét oldalát megsütöttem. Fahéjjal megszórva tálaltam. (49 g CH, 7 g CH/db.)

almaspalacsinta.jpg

 

Forrás: http://tuparnaeshabvero.cafeblog.hu/2015/07/25/glutenmentes-almas-palacsinta/

 

Kókusztejes vöröslencse dahl

A vöröslencse egy kiváló alapanyag, melyet a mi konyhánk méltatlanul keveset használ. Magas magnézium, vas és folsav tartalma mellett még az is mellette szól, hogy nem szükséges előáztatni.
Ez esetben egy olyan étel lett belőle, ami a számunka hagyományos lencsés ízvilágtól teljesen eltér.

A dahl egy indiai étel, mely hagyományosan lehet főfogás, vagy köret. Ahogy nálunk a gulyásleves, vagy a lecsó, ahány ház, annyi szokás, annyi féle recept. Tekintve, hogy minden esetben hüvelyesekből készül (csicseriborsó, lencse, sárgaborsó…), remek fehérjeforrást és gazdag rostokban. Emellett mind a clean, mind a vegán és laktózmentes étkezésbe is tökéletesen illeszkedik.
No és persze ez sem igényel túl sok energiaráfordítást, ami az elkészítést illeti.

voroslencsedahl.jpg

Hozzávalók

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál só
  • csipet őrölt fekete bors
  • 2 teáskanál curry por (púpozott)
  • 2 kávéskanál kurkuma (púpozott)
  • 1 teáskanál gyömbérpor (vagy friss gyömbér)
  • fél teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 db babérlevél
  • 250 g vöröslencse
  • 500 ml víz
  • 250 ml kókusztej
  • 1 evőkanál kókuszkrém

A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, majd kókuszzsíron elkezdjük megpirítani. Ha a hagyma már üveges, akkor a babérlevél kivételével hozzáadjuk az összes fűszert, és megpirítjuk, hogy az aromák felszabaduljanak. Isteni illatok lesznek a konyhában, innen ismerhető fel, hogy jó irányba haladunk. :)
A vöröslencsét átmossuk, majd a babérlevéllel együtt hozzáadjuk a fűszeres alaphoz, felöntjük vízzel, és a kókusztejjel, majd lefedjük és 20 perc alatt puhára főzzük.
Ha megfőtt, vegyük ki a babérleveleket és keverjük hozzá a cocomast. Pépes, nagyon sűrű egytálételt kapunk, melyet, ízlés szerint lehet botmixerrel homogénné tenni, bár ezt eredeti recept szerint nem szükséges megtennünk.

Forrás: https://zabagep.wordpress.com/2015/06/15/kokusztejes-voroslencse-dahl/#more-400

Zabos-banános vegán golyók

Az alapösszetevőkön kívül a többivel mindenki szabadon garázdálkodhat, mehetnek bele aszalványok, fűszerek, étcsokoládé, narancshéj, olajos magvak, kinek mi az aktuális vágya tárgya. Nálam most az aszalványok és a dió volt a befutó, tekintve, hogy nem akartam túl extrém ízvilágot a gyerekek miatt.

Nah, de lássuk a medvét!

Hozzávalók:

  • egy érett banán
  • egy alma vagy körte
  • egy nagy bögre apró szemű zabpehely (3 dl-es bögre)
  • egy evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • cukorhelyettesítő ízlés szerint (én nem tettem bele, mert az aszalványok amúgy is elég édesek)
  • kókuszreszelék a hempergetéshez

Ez eddig az alaprecept. Ha ebből golyókat formázunk és kókuszreszelékbe hempergetjük, már az önmagában nagyon finom, teljes értékű és tökéletesen clean édességet kapunk. Persze nem kell megállni az alapoknál, ha valakinek ez túl snassz lenne.

Extra hozzávalók:

  • egy marék fagyasztott meggy (hagyjuk kiengedni mielőtt használjuk)
  • egy marék mazsola
  • egy marék cukrozatlan, magozott datolya
  • egy marék dió
  • 15-20 szem paleo csokis meggy a díszítéshez

Az összes előkészület, amit tennünk kell, hogy az almát/körtét meghámozzuk, és kiszedjük a csumáját, ha a datolyánk magos, akkor kimagozzuk, illetőleg a meggyet kis langyos vízben felengedjük. Ezután minden hozzávalót bedobálunk az aprítóba szépen lassan egymás után, hogy a gépnek legyen ideje mindent jól összetörni. Az aszalványok és a dió a legvégén kerüljön hozzá, és ekkor már nem kell sokáig aprítani, az úgy finom, ha maradnak kiérezhető darabok belőlük.

Ha a masszánk nem állna össze, nyugodtan tegyünk hozzá még zabot, hogy jól formázható legyen, és ne folyjon. Picit érdemes várni vele formázás előtt, hogy a zab meg tudja szívni magát, majd formázzunk golyókat belőle és forgassuk kókuszba.
Ezután én mindegyik tetejébe nyomtam még egy-egy paleo csokiba mártott aszalt meggyszemet. Ettől picit laposabb kis korongok lettek belőle. Persze ez már tényleg csak hab a tortán, de nagyon pikáns ízt ad neki, és a külsejét is kicsit megbolondítja. Szóval kísérletezzetek bármi hasonlóval bátran!

Ha túl lágyak lennének a golyók, ahogy az nálam ma elő is fordult, gyorsan bedobhatjuk a hűtőnk gyorsfagyasztó részébe 10 percre.
Általában az ilyen zabos, gyümölcsös golyóknak jót tesz, ha egy napot állhatnak a hűtőben, hogy a zab megszívja magát és jól összeérjenek az ízek. Majd szóljatok, ha nektek sikerült ezt kivárni…:)

 kokuszosbanangolyo.jpg

Forrás: https://zabagep.wordpress.com/2015/05/16/zabos-bananos-vegan-golyok/#more-343

Citromos mákos granola keksz

citromosmakos.png

Hozzávalók:

2 bögre zabpehely
1/2 bögre liszt( teljes kiőrlésű/zab)
1/3 bögre nádcukor/méz/nyírfacukor/10 db édesítő (ízlés szerint kevesebb is lehet)
1 kávéskanál só
2 teáskanál citromhéj +fél citrom leve
3 evőkanál mák
3/4 bögre mag mix (lehet mandula, dió, mogyoró,kesudió,tökmag)
1/2 bögre olvasztott vaj
1/2 bögre reszelt alma
2 evőkanál méz
1/3 bögre aszalt gyümölcsök, kicsire vágva

 

 Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
1. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, lisztet, cukrot (vagy más édesítőt), citromhéjat, mákot, magokat és aszalt gyümölcsdarabokat.
2. Egy másik tálba tedd az olvasztott vajat, reszelt almát, citromlét. Keverd össze. Ezután add hozzá a száraz hozzávalókhoz. Keverd jól el.
3. Tepsibe tegyél sütőpapírt és evőkanálnyi adagokat helyezz rá, kicsit lapítsd ki (keksz formájúra), egymástól megfelelő távolságra.
4. Süsd 25-30 percig.
5. Hagyd, hogy kihűljön.

 

Forrás: http://www.vitalzone.hu/citromos-makos-granola-keksz.html

Reggeli piskóta szendvicssütőben

Igazság szerint ez nem muszáj, hogy gofri legyen, csak nekem pont az maradt benne a melegszendvics sütőmben, így most épp gofriként tálaltam. De sima háromszög sütőben is tökéletes, sőt, akkor még meg is tölthetjük gyümölccsel. 

Ez a reggeli is végtelenül egyszerű, és igazodik a nálam megszokott kutyuld össze, süsd meg és élvezd receptekhez. Tehát, most sem kell másra számítani, míg lefő a kávé, simán elkészül a reggeli is.

Hozzávalók 2 gofrihoz (vagy 4 háromszöghöz)

  • 2 tojás
  • 2 púpos evőkanál kókuszreszelék (vagy 1 evőkanál kókuszliszt)
  • 1 púpos evőkanál zabliszt
  • 2 ek növényi tej (vagy víz)
  • 1,5 ek kókuszzsír
  • 1 tk eritrit (vagy bármilyen cukorhelyettesítő)
  • 1 kk fahéj
  • vanília
  • csipet só

A tojásokat robotgépben elkezdjük felverni a csipet sóval, majd 30 másodperc keverés után hozzáadjuk először a nedves, majd a száraz hozzávalókat.

A szendvicssütőt közben felmelegítjük, és megkenjük pici kókuszzsírral. Ha gofrit csinálunk, akkor a fenti adag, egy átlagos sütőt nézve két gofrira elegendő.
Ha háromszög párnácskákat sütünk, akkor süthetjük úgy, hogy pici tésztát a sütőbe kanalazunk, majd rápakolunk némi gyümölcsöt, vagy lekvárt, aszalványt, kinek mire fáj éppen a foga, és azt befedjük még egy kis tésztával.
Egy átlagos sütő nagyjából 3 perc alatt aranybarnára süti a tésztánkat.

Kísérletezésre fel!

Forrás: https://zabagep.wordpress.com/2015/08/02/reggeli-piskota-szendvicssutoben/#more-451

Cukkinis hamis sajttorta

Forrás: Tűpárna és habverő cafeblog

Jöjjön egy könnyen és gyorsan elkészíthető krémes desszert, ha már az időjárás megengedte, hogy begyújtsuk a sütőt. A krém receptje innen származik, az alaphoz pedig a tojásmentes alaptésztámat használtam. A barnarizslisztet kókuszliszttel helyettesítve paleo receptet kapunk. Ebben az esetben 2 dl vizet használjunk.

cukkinissajttorta.jpg

Tésztához:

  • 10 g útifűmaghéj (itt beszerezhető)
  • 25 g barnarizsliszt
  • 30 g kókuszliszt (itt beszerezhető)
  • 25 g eritrit (itt beszerezhető)
  • 1,5 dl víz
  • fahéj
  • csipet só

Mindezt összegyúrjuk  és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában (18 cm) kialakítjuk az alapot 2-3 cm-es peremmel. 10 percig elősütjük.

Krémhez:

  • 200 g  pépesített cukkini
  • 100 g kókusztej (itt beszerezhető)
  • 1 tojás
  • 10 g nyílgyökérliszt (itt beszerezhető)
  • pár csepp vanília aroma
  • fél citrom leve, héja
  • 30 g eritrit
  • 1 kk. konjac liszt (itt beszerezhető)

Összekevertem, majd a tésztaalapra öntöttem és 30 percet sütöttem. Miután kihűlt, hűtöben hagytam összeérni. Szilvakarikákkal díszítettem, megszórtam fahéjjal. (össz. 32 g CH)

Forrás:  http://tuparnaeshabvero.cafeblog.hu/2015/08/02/cukkinis-hamis-sajttorta/

 

süti beállítások módosítása