Kókusztejes vöröslencse dahl
A vöröslencse egy kiváló alapanyag, melyet a mi konyhánk méltatlanul keveset használ. Magas magnézium, vas és folsav tartalma mellett még az is mellette szól, hogy nem szükséges előáztatni.
Ez esetben egy olyan étel lett belőle, ami a számunka hagyományos lencsés ízvilágtól teljesen eltér.
A dahl egy indiai étel, mely hagyományosan lehet főfogás, vagy köret. Ahogy nálunk a gulyásleves, vagy a lecsó, ahány ház, annyi szokás, annyi féle recept. Tekintve, hogy minden esetben hüvelyesekből készül (csicseriborsó, lencse, sárgaborsó…), remek fehérjeforrást és gazdag rostokban. Emellett mind a clean, mind a vegán és laktózmentes étkezésbe is tökéletesen illeszkedik.
No és persze ez sem igényel túl sok energiaráfordítást, ami az elkészítést illeti.
Hozzávalók
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál só
- csipet őrölt fekete bors
- 2 teáskanál curry por (púpozott)
- 2 kávéskanál kurkuma (púpozott)
- 1 teáskanál gyömbérpor (vagy friss gyömbér)
- fél teáskanál őrölt fűszerkömény
- 2 db babérlevél
- 250 g vöröslencse
- 500 ml víz
- 250 ml kókusztej
- 1 evőkanál kókuszkrém
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, majd kókuszzsíron elkezdjük megpirítani. Ha a hagyma már üveges, akkor a babérlevél kivételével hozzáadjuk az összes fűszert, és megpirítjuk, hogy az aromák felszabaduljanak. Isteni illatok lesznek a konyhában, innen ismerhető fel, hogy jó irányba haladunk. :)
A vöröslencsét átmossuk, majd a babérlevéllel együtt hozzáadjuk a fűszeres alaphoz, felöntjük vízzel, és a kókusztejjel, majd lefedjük és 20 perc alatt puhára főzzük.
Ha megfőtt, vegyük ki a babérleveleket és keverjük hozzá a cocomast. Pépes, nagyon sűrű egytálételt kapunk, melyet, ízlés szerint lehet botmixerrel homogénné tenni, bár ezt eredeti recept szerint nem szükséges megtennünk.
Forrás: https://zabagep.wordpress.com/2015/06/15/kokusztejes-voroslencse-dahl/#more-400