ANZAC keksz - I.
A keksz neve egy betűszó: Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) és anno a háborúba induló katonáknak csomagolták ezt a kekszet a feleségeik, mert az alapanyagok nem romlanak könnyen, így eltarthatóak voltak elég sokáig.
Hozzávalók:
– 100 g zabpehely
– 100 g kókuszreszelék
– 100 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
– 50 g tönköly fehérliszt
– 100 g kókuszzsír, felolvasztva
– 80 g nyírfacukor (nádcukor is használható helyette)
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 evőkanál rizsszirup (méz, agavé és golden syrup is használható helyette)
– 2 evőkanál forró víz
Egy kis lábasban olvasszuk fel a kókuszzsírt, adjuk hozzá a rizsszirupot és keverjük el benne. Zárjuk el alatta a gázt. Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet a kókuszreszelékkel, lisztekkel, szódabikabónával és nyírfacukorral. Öntsük hozzá a rizsszirupos kókuszolajat. Keverjük össze. Ahhoz, hogy ragadjon a tészta, adjunk még hozzá 2 evőkanál forró vizet. Nem baj, ha nem áll össze teljesen, úgyis a kezünkkel kell diónyi golyókat formázni belőle.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, lapítsuk le őket. Kicsit nőni fognak, így hagyjunk mellettük néhány centi helyett. Előmelegített sütőben süssük 170 fokon kb. 15 percig, amíg egy kicsit megpirulnak.
Forrás: http://www.zizikalandjai.com/2011/04/anzac-vagyis-zabpehely-kokusz-keksz.html