Müzliszelet
Hozzávalók
• 30 dkg zabpehely
• 10 dkg aprított mandula
• 10 dkg durvára aprított dió
• 10 dkg kókuszreszelék
• 6 dkg sózatlan, pirítatlan napraforgómag
• 6 dkg tökmag
• 2 teáskanál fahéj
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• 6 evőkanál vaj
• 8 evőkanál méz
• vanília vagy vaníliás cukor
A hozzávalókkal variálhatunk, csak az arányokat tartsuk meg. Dió helyett tehetünk bele kesudiót, pisztáciát, mogyorót, de az is jó, ha a dió helyett is mandulát használunk, vagy fordítva. A napraforgómagot vagy a tökmagot pedig leválthatjuk lenmagra vagy szezámmagra.
A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben összekeverjük a zabpelyhet a mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, napraforgómaggal, tökmaggal és a fűszerekkel. Alacsony hőmérsékleten felmelegítjük a vajat a mézzel, hozzátesszük a vaníliát, majd ezt a folyadékot öntsük rá a száraz hozzávalókra, és keverjük össze. Ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis mézet.
Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl.