sütök-főzök-alkotok

Orsi receptgyűjteménye

Nyújtható zabpehelylisztes tészta

Hozzávalók

 

  •  100 g zabpehelyliszt (vagy zabpehely ledarálva)
  • 50 g zsírtalanított kókuszliszt
  • 20 g útifű maghéj
  • 150 g sovány túró (0,2%-os krémes állagút használtam) —> tejcukor, vagy tejfehérje allergiásoknak ToTu
  • 1 M-es tojás
  • 3-4 ek. víz (lehet magtej, vagy bocitej is)
  • csipet szódabikarbóna
  • só, édesítőszer és tetszés szerint fűszerek: vanília, fahéj, etc. )

 

nyujhato_teszta.png

 

Először elegyítjük a száraz hozzávalókat. Ezek után simára keverjük a túrót, tojást, vizet és édesítőszert. Végül a nedves hozzávalókat a szárazakhoz öntjük, és nagyon gyorsan összedolgozzuk őket. ( Azért kell gyorsan dolgoznunk, mert az útifű maghéj egyből elkezd megduzzadni, és ha várunk, nehezen kezelhető lesz a tészta) Gombócot formázunk és minimum fél óráig pihentetjük a tésztát, hogy összeálljon. (ez nagyon fontos, semmiképp ne kezdjünk el vele azonnal dolgozni, mert a tészta kezelhetetlen, ragacsos pihentetés nélkül!!!)

Végezetül munkalapon kinyújtjuk és tetszőlegesen formázzuk, attól függően, milyen péksüteményt készítünk belőle. A sütési idő töltelékfüggő is, 30-50 perc lehet közepes fokozaton.

 

Kakaós-fahéjascsiga is készíthető belőle!

 

Forrás: https://idoszakosbojtoles.wordpress.com/2015/12/05/nyujthato-zabpehelylisztes-teszta/

 

Pizza diétában, diétásan

Hozzávalók

 

  • 40 g kis szemű zabpehely
  • 1 tojás (M-es vagy L-es méret)
  • 1-2 ek víz
  • fokhagymasó
  • 2 kk reszelt parmezán ( vagy reszelt Grana Padano, Pecorino Romano, egyéb kemény sajt, de akár el is hagyható, én a sajtos íz miatt használom)
  • 1 kk só

pizza.png

 

A hozzávalókat összekeverjük és minimum 30 percet hagyjuk állni, hogy a zab megszívja magát. Én serpenyőben szoktam megsütni. Enyhén kiolajozott, felhevített serpenyőbe öntöm a tésztát és 5-6 percig közepes lángon sütöm. Ezek után megfordítom és a forró, már aranybarnára sült felére kenem a házi pizzaszószom (  sok fűszerrel, sok paradicsommal, 0 cukorral ), majd a tetszőleges feltéteket rárétegzem, majd megszórom sajttal és egy fedőt teszek rá, hogy minden összeolvadjon. Végül spatulával kiemelem és salátával tálalom.

Nyilván a tészta a lényeges és minden további feltét a pizzán egyéni preferencia kérdése. Akárhogy is, ha nekiálltok, némi fűszer mindenféleképpen kell a tésztájába, mert nélkülük eléggé jellegtelen az íze.)

 

Forrás: https://idoszakosbojtoles.wordpress.com/2015/11/16/pizza-dietaban-dietasan/

 

süti beállítások módosítása