sütök-főzök-alkotok

Orsi receptgyűjteménye

Karácsonyi bébipulyka - Almával, naranccsal töltve

Hozzávalók:

  • 1 db bébipulyka (kb, 2,7 kg)
  • 1db nagyméretű sütőzacskó
  • 3 db alma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db narancs
  • 15 dkg vaj
  • majoránna
  • kakukkfű
  • őrölt fahéj
  • szeletelt bacon
  • 0,5 dl bor

 A pulykát megmosom, és a fűszerekkel kívül-belül beszórom. Belülre kerül még a 3 megpucolt alma, a reszelt fokhagyma, a narancs a héjával együtt, jól megmosva és negyedbe vágva, illetve a negyedbe vágott vöröshagyma is. Az almákat és a narancsot is jól befűszerezem előtte.

A pulyka nyakánál, a bőr alatt benyúlva a mellére helyezem a felszeletelt vajat. A bőrét beborítom baconszeletekkel, sütőzacskóba bújtatom, beleöntök 0,5 dl bort, a zacskót lezárom, és tepsibe téve a sütőbe tolom, ahol 190-200 C fokon 2,5 órát sütöm.

A zacskóban teljesen készre sül. 2 óránál a levet leeresztettem belőle úgy, hogy a zacskót alul kiszúrtam és hagytam, hogy az alatta lévő tálcára kicsurogjon, majd visszatoltam, és tovább sütöttem fél órát. (50 percet lehet számolni kg-ként.)

Semleges körettel, sült krumplival és párolt rizzsel tálalom, illetveA pulykát megmosom, és a fűszerekkel kívül-belül beszórom. Belülre kerül még a 3 megpucolt alma, a reszelt fokhagyma, a narancs a héjával együtt, jól megmosva és negyedbe vágva, illetve a negyedbe vágott vöröshagyma is. Az almákat és a narancsot is jól befűszerezem előtte.

A pulyka nyakánál, a bőr alatt benyúlva a mellére helyezem a felszeletelt vajat. A bőrét beborítom baconszeletekkel, sütőzacskóba bújtatom, beleöntök 0,5 dl bort, a zacskót lezárom, és tepsibe téve a sütőbe tolom, ahol 190-200 C fokon 2,5 órát sütöm.
A zacskóban teljesen készre sül. 2 óránál a levet leeresztettem belőle úgy, hogy a zacskót alul kiszúrtam és hagytam, hogy az alatta lévő tálcára kicsurogjon, majd visszatoltam, és tovább sütöttem fél órát. (50 percet lehet számolni kg-ként.)
Semleges körettel, sült krumplival és párolt rizzsel tálalom, illetve erdei gyümölcsös-szilvás csatnival.

Túrós zabpelyhes palacsinta

Hozzávalók

 

  • 50 g zabpehely
  • 2 ek zabkorpa
  • 100 g túró
  • 1/2 kk sütőpor
  • 1 tojás
  • Pici víz

 

pancake_palacsinta_dsc_1987_1.jpg

 

A száraz hozzávalókat összekeverjük és annyi vizet adunk hozzá, amit látunk, hogy még éppen felszív.

Állni hagyjuk kb 10 percet. Belekeverjük a többi hozzávalót és alacsony lángon pici kókuszzsíron kisütjük.

Csokiszósszal leöntve tálalhatjuk :-)

Forrás: instagram - by @iklodidori

Spenótos csicseriborsó-saláta bryndzával

Hozzávalók


• 400 ml csicseriborsó-konzerv
• 10 dkg bébispenót
• 3 dkg vaj
• 4 gerezd sült fokhagyma
• só
• frissen őrölt bors
• 10 dkg bryndza
• 1 dl olaj
• 2 ek citromlé

A fokhagymát gerezdekre szedjük és 150 fokos sütőben 20 percig sütjük. Miután a fokhagyma krémessé vált, 1 dl olívaolajjal és a citromlével összeturmixoljuk. A csicseriborsót lecsepegtetjük. A spenótot lobogó vízbe dobjuk, majd leszűrjük, ezután olvasztott vajon 1 percig pároljuk.  A csicseriborsóval összeforgatjuk a spenótot, majd elkeverjük velük az öntetet, végül bryndzát morzsolunk rá.

Sütőtökös rukolasaláta paprikával

Hozzávalók:


15 dkg sütőtök
• 3 dkg vaj
• 10 dkg rukola
• 1 kápia paprika
• 1 marék dióbél
• 4 ek olívaolaj
• 2 tk balzsamecet

A sütőtököt megpucoljuk, 1 centis szeletekre vágjuk, majd a szeleteket 1x1 centis kockákra. A vajat felolvasztjuk, azon megpároljuk a tököt, majd sózzuk-borsozzuk. A paprikát megmossuk, felcsíkozzuk, apró kockákra vágjuk. A diót száraz serpenyőben megillatosítjuk. A saláta alkotóelemeit összekeverjük, majd az olajjal és a balzsamecettel meglocsoljuk, tálaljuk.

süti beállítások módosítása